tirsdag 8. desember 2009

To episke tekster fra naturalismen

Oppgaver om tekstene «Albertine» og «Karens jul»

Opplevelse og innlevelse;

Hvordan vil du beskrive følelsen du satt igjen med etter å ha lest utdraget fra «Albertine»?
Etter at jeg hadde lest «Albertine» satt jeg igjen med en sint følelse på en måte. At politifullmektige Winther kunne kalt Albertine hjem til seg selv fordi han observerte at hun kysset med kjæresten sin, syntes jeg er helt elendig. Hun har arbeid og er ikke prostituert men blir allikevel kallet inn. Helt uvitende vet hun ikke hva som skjer og er bare lettet over at hun ikke ble innkalt til politistasjonen. Jeg ble sint av å lese denne teksten fordi jeg syntes det er urettferdig behandling av ungjenter eller jenter generelt på denne tida. Albertine var slett ikke prostituert og hadde jobb som sykvinne. Hun var jomfru.

Hvordan vil du beskrive følelsen du satt igjen med etter å ha lest å ha lest «Karens jul»?
Etter at jeg hadde lest «Karens jul», fikk jeg nesten dårlig samvittighet. Det var liksom som om politimannen visste ikke helt hva han skulle gjøre da møtte på Karen. At mennesker kan være så ugjestfri til å ta vare på oss mennesker er veldig dårlig gjort. Men politimannen var kanskje redd for hva de andre ville si om han tok med seg ei fattig dame med et lite barn med seg inn i varmen, han ville vel kanskje ikke bli innblandet i hvem hun var og hva som kom til å skje i ettertid.


Virkemidler;

Krogh var maler, er det noe i skildringene av «Albertine» som kan vise det?
Måten han skriver at Winther stirrer på Albertine mens hun sover i stolen hans, får oss lesere til å se at han er veldig opptatt av detaljer av personer. Han legger merke til alt ved henne og vurderer om det er bra eller dårlig. Han sier også at han gjerne skulle ha malt henne, eller ha hatt en maler hjemme oss seg selv.

Hva slags inntrykk får du av miljøet i «Karens jul»?
Inntrykket jeg får av miljøet i «Karens jul», er at det er veldig mye egoistisk i bildet. Når mannen oppdager Karen med sitt stakkarslige barn og har ingen steder og gå til, er han ikke veldig gjestfri og tar henne med inn til et varmt sted. Han tilbyr henne istedenfor å være i trehytten over natten. Miljøet er på en måte veldig lukket og menneskene er ikke så gjestfrie på denne tida, de har selvstendige problemer å ta vare på.

Forståelse og tolkning

Hva er tema i «Albertine»? Hva tror du budskapet i romanen er? Begrunn svaret.

Temaet i «Albertine» er prostitusjon, men andre viktige momenter som er med i boken er fattigdom og kjønnsstriden. Forfatteren vil få fram de ressurssvake menneskene i samfunnet og har en stor sans for rettferdighet. Et eksempel på dette er at Albertine var sydame og var på vei opp mot det gode, hun tjente egne penger. Selv om hun er et svakt menneske og ikke tilhører den gruppe mennesker som tjener mye, skal alle menneskene behandles med rettferdighet. Budskapet er at forfatteren vil at alle i samfunnet skal hjelpe hverandre å løfte hverandre opp og ta ansvar for de svake gruppene i samfunnet. Et eksempel på dette er at som sagt før tilhører Albertine den gruppe mennesker som ikke tjener mye. Istedenfor å se ned på denne type mennesker, skal man heller ta å løfte dem opp til å bli bedre.

Hvorfor tror du Skram har valgt å legge historien til julehøytiden? Hvilken virkning har det?

Julehøytiden er den høytiden hvor familie samles og ses som den viktigste høytiden i året. Det er i jula mennesker reiser hjem for å treffe familie og feire sammen med dem. Karen er enslig kvinne og har ikke noe hjem eller familie å feire ilag med. Virkningen til dette er at forfatteren vil få fram hvor godt vi egentlig har det, og hvor forferdelig det kan være for andre. Dette er noe vi ikke tenker oss om, og det er nesten som en selvfølge for oss at vi feirer julen med god mat, fine gaver og har familien rundt seg.

Sammenligning og vurdering

Vis hvordan tekstene er typiske for perioden

Tekstene er typiske for perioden fordi dette er fra 1800-tallet og samfunnet stengte de svake utenfor og de hadde lite å bidra med. I denne tiden ville forfattere få fram disse problemene og endre samfunnet slik at alle hadde det rettferdig på et vis. Dette var vanskelig, og for å få dette fram til allmennheten skrev de romaner som tok opp disse problemene slik at leseren ville føle seg truffet. På denne måten ville kanskje flere være enige med budskapene og bidra til å gjøre samfunnet bedre.

Pek på naturalistiske trekk i begge tekstene. Vis med eksempler.

I naturalismen var dette med å ta opp problemene som prostitusjon, fattigdom, sykdommer og slike ting veldig vanlig. I «Karens jul», møter vi fattige Karen, som ikke har noen penger, hun har heller ingen hjem å dra til og det er ingen som passer på henne, bortsett fra madammen. Hun ber heller ikke om noe stort, bare hun får være i trehytten over natten er hun fornøyd.
«Albertine», møter vi situasjon med prostitusjon og noe fattigdom. Albertine var ikke skikkelig fattig, men hun hadde en dårlig betalt jobb. Selv om hun hadde en dårlig betalt jobb, gjorde hun sitt beste for å bidra i samfunnet. Men likevel blir hun stemplet som en prostituert kvinne og det tar ikke lange tiden før hun blir tatt inn av en mann. Han skjenker henne og voldtar henne i slutten av historien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar